Vesti

Registar faktoringa počeće sa radom 22. oktobra 2013. godine

Zakonom o faktoringu („Službeni glasnik RS“ br. 62/13) predviÄ‘eno je osnivanje Registra faktoringa koji vodi Agencija za privredne registre.

Registar faktoringa će početi sa radom 22. oktobra 2013. godine.

U Registru faktoringa će se evidentirati rešenja ministarstva nadležnog za poslove finansija kojima se u skladu sa zakonom kojim se ureÄ‘uje pravni posao faktoringa, privrednom društvu izdaje ili oduzima odobrenje za obavljanje poslova faktoringa.

Registar faktoringa će se voditi kao jedinstvena, centralna, elektronska i javna baza podataka o rešenjima nadležnog ministarstva za poslove finansija kojima se privrednom društvu izdaje ili oduzima odobrenje za obavljanje poslova faktoringa. Od momenta otpočinjanja sa radom Registra faktoringa, ova rešenja ministarstva nadležnog za poslove finansija biće dostupna javnosti, preko internet strane Agencije za privredne registre, Registra faktoringa.

 

Izvor: Agencija za privredne registre

Novo u aplikaciji "Sve o zakonodavstvu na jednom mestu SR"

Pravilnici-finansije:

ПРАВИЛНИК о обрасцу пореске пријаве о обрачунатом и плаћеном порезу самоопорезивањем и припадајућим доприносима од стране физичког лица као пореског обвезника („Службени гласник РС“, број 77/13)


Registar ponuđača počeće sa radom 1. septembra

Registar ponuÄ‘ača počeće da radi 1.septembra 2013. godine, a njegovo voÄ‘enje povereno je Agenciji za privredne registre na osnovu Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik RS“ br.124/12).

 

Uspostavljanjem Registra ponuÄ‘ača biće formirana jedinstvena, centralna, elektronska i javna baza podataka o preduzetnicima i pravnim licima koji ispunjavaju obavezne uslove za učešÄ‡e u postupku javne nabavke, propisane članom 75. stav 1. tač.1) do 4) Zakona o javnim nabavkama.

 

Lice koje bude upisano u ovaj registar neće biti dužno da prilikom podnošenja ponude, odnosno prijave za učešÄ‡e na tenderu dokazuje ispunjenost obaveznih uslova za učešÄ‡e u postupku javne nabavke, što će smanjiti njegove administrativne obaveze prilikom pripreme tenderske dokumentacije.

 

U Registar ponuÄ‘ača registrovaće se datum upisa, promena podataka i brisanja ponuÄ‘ača, kao i zabeležbe podataka o ponuÄ‘aču koje su od značaja za pravni promet, a sastavni deo Registra ponuÄ‘ača biće i dokumenta na osnovu kojih je izvršena svaka registracija.

 

Više informacija, uputstva za registraciju i registracione prijave potražite na stranici Registar ponuÄ‘ača.


Izvor: Agencija za privredne registre

Počinje primena Zakona o postupku registracije na upis zadužbina i fondacija u registre APR-a

Od 1. septembra 2013. godine, na postupak upisa u Registar zadužbina i fondacija, kao i Registar stranihzadužbina i fondacija, primenjivaće se Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre (’’Službeni glasnik RS’’, broj 99/2011).

 U odnosu na dosadašnji postupak upisa u ove registre, Zakon o postupku registracije doneće novu praksu u radu ovih registara, na osnovu koje će biti izjednačeni uslovi za registraciju zadužbina i fondacija, kao i stranih zadužbina i fondacija sa drugim pravnim licima čiji se podaci registruju u ostalim registrima koje vodi Agencija za privredne registre.

 Ovim izmenama, uvažavaju se specifičnosti registracije upisa u elektronske registre, a uzima se u obzir i činjenica da objavljivanje podataka na internet strani APR-a proizvodi pravno dejstvo na treća lica. TakoÄ‘e, Zakonom o postupku registracije precizno su propisane administrativne procedure koje omogućuju uvoÄ‘enje elektronskih servisa u državnu upravu, a koje nisu bile prepoznate u zakonu kojim se ureÄ‘uje opšti upravni postupak. Osim toga, Zakonom o postupku registracije u Ageniji za privredne registre propisano je da se pravna sredstva propisana Zakonom o opštem upravnom postupku shodno primenjuju na odluke donete u postupku registracije, a odluke koje su donete u postupku po pravnim sredstvima proizvode dejstvo za ubuduće.

 Najvažniju novinu koju donosi primena Zakona o postupku registracije u Registru zadužbina i fondacija, kao i Registru stranih zadužbina i fondacija, predstavlja skraćenje roka za odlučivanje APR po podnetoj prijavi sa 30 na 5 dana.

 Naime, ovim zakonom je propisan rok od 5 dana od dana prijema prijave za donošenje odluke registratora. Ovim zakonom je propisano pozitivno ćutanje administracije, na osnovu koga ako registrator ne odluči o prijavi u roku od 5 dana od dana prijema, smatraće se da je prijava usvojena, o čemu donosi rešenje i traženu registraciju, bez odlaganja, sprovodi u registar. Ovakvo postupanje registratora, odnosno tzv.pozitivno ćutanje administracije je isključeno samo u slučajevima ako je registrator nenadležan za postupanje po prijavi, ako podatak ili dokument nije predmet registracije i ako je podatak ili dokument čija se registracija zahteva, već registrovan.

 Od 01.09.2013. godine sve odluke registratora u postupku registracije se istovremeno i objavljuju na internet strani Agencije. TakoÄ‘e, statuti se istovremeno objavljuju sa donošenjem rešenja kojim se usvaja prijava. Osim toga, propisano je da registracija podataka i dokumenata proizvodi pravno dejstvo prema trećim licima narednog dana od dana objavljivanja i da registracija proizvodi pravno dejstvo za ubuduće.

 Ovo je velika novina za zadužbine, fondacije i strane zadužbine i fondacije jer putem internet strane Agencije mogu, pored kretanja svojih predmeta, da vide i donete odluke registratora, kao i statutzadužbine ili fondacije, ako je prijava usvojena.

Dostavljanje pismene odluke registratora se od 01.09.2013.godine vrši samo ako to zahteva podnosilac prijave, odnosno ako u registracionoj prijavi označi da želi da mu se pismeni otpravak dostavi. U tom slučaju pismeni otpravak se dostavlja običnom poštom s obzirom na činjenicu da prijem ovakvog otpravka više ne utiče na rok za žalbu jer je ovim zakonom propisano da rok za žalbu počinje teći od dana objavljivanja odluke na internet strani Agencije, a ne od dana prijema pismenog otpravka. TakoÄ‘e, propisano je da se dostavljanje pismenog otpravka odluke registratora smatra izvršenim danom slanja na adresu koja je označena u prijavi.

 

Izvor: Agencija za privredne registre

Novi zakoni u aplikaciji "Sve o zakonodavstvu na jednom mestu SR"

Državno uređenje:

 

- ZAKON O POTVRĐIVANJU REGIONALNE KONVENCIJE O PAN-EVRO-MEDITERANSKIM REFERENCIJALNIM PRAVILIMA O POREKLU
- ZAKON O POTVRĐIVANJU UGOVORA O ZAJMU ZA PROGRAM VODOSNABDEVANJA I PREÄŒIŠÄ†AVANJA OTPADNIH VODA U OPŠTINAMA SREDNJE VELIÄŒINE U SRBIJI III U IZNOSU DO 46.000.000 EVRA IZMEĐU KFW-A, FRANKFURT NA MAJNI I REPUBLIKE SRBIJE
- ZAKON O POTVRĐIVANJU UGOVORA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE VIJETNAM O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA U ODNOSU NA POREZE NA DOHODAK
- ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUSKE FEDERACIJE O ODOBRENJU DRŽAVNOG FINANSIJSKOG KREDITA VLADI REPUBLIKE SRBIJE
- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA 1
- ZAKON O SREDNJEM OBRAZOVANJU I VASPITANJU
- ZAKON O OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU

 

Ostali zakoni:


- ZAKON O ZAŠTITI TOPOGRAFIJA POLUPROVODNIÄŒKIH PROIZVODA
- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UÄŒENIÄŒKOM I STUDENTSKOM STANDARDU 1

 

 

Privredni subjekti:

 

- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INOVACIONOJ DELATNOSTI 2

Završetak preliminarne zbirne obrade konsolidovanih FI za 2012 . godinu

Agencija za privredne registre (APR) obaveštava sva matična pravna lica, koja u skladu sa čl. 27. Zakona o računovodstvu i reviziji imaju obavezu sastavljanja konsolidovanih finansijskih izveštaja za ekonomsku celinu, koju čini matično i sva zavisna pravna lica u zemlji i inostranstvu da je   Äetvrtak, 27.  Jun  2013. godine, poslednji datum do kada je moguće podneti zahtev za zamenu dostavljenog konsolidovanog finansijskog izveštaja za 2012. godinu, saglasno propisima.

 

Registar finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu neće prihvatati zamene konsolidovanihfinansijskih izveštaja posle navedenog datuma, odnosno dalja korekcija podataka u pomenutim izveštajima biće moguća samo na osnovu izveštaja revizora.

Posle okončanja preliminarne zbirne obrade konsolidovanih finansijskih izveštaja, Registar će objaviti individualne podatke iz registrovanih konsolidovanih izveštaja na internet strani APR.

Novi zakoni u aplikaciji "Sve o zakonodavstvu na jednom mestu SR"

Državno uređenje:


- ZAKON O OBJAVLJIVANJU ZAKONA I DRUGIH PROPISA I AKATA
- ZAKON O ŽELEZNICI
- ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE KIPAR O SARADNJI U OBLASTI POMORSKOG TRANSPORTA
- ZAKON O POTVRĐIVANJU STRAZBURŠKE KONVENCIJE O OGRANIÄŒENJU ODGOVORNOSTI U UNUTRAŠNJOJ PLOVIDBI (CLNI 2012)
- ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE TURSKE O ZAPOŠLJAVANJU ÄŒLANOVA PORODICA OSOBLJA DIPLOMATSKO-KONZULARNIH PREDSTAVNIŠTAVA

 

Obligacioni odnosi:

- ZAKON O PRAVIMA PACIJENATA

 

Finansije:

- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZIMA NA IMOVINU 1
- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOBIT PRAVNIH LICA 2
- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI 4
- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA 2

 

Radni odnosu:

- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE 2

 

Ostali zakoni:

- ZAKON O ZAŠTITI LICA SA MENTALNIM SMETNJAMA

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga u 2013. godini

Rok za prijavu: ponedeljak, 10. jun 2013.

 

U okviru Programa podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga u 2013. godini, Nacionalna agencija za regionalni razvoj raspisuje


JAVNI POZIV

za dodelu bespovratnih sredstava

Program podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga u 2013. godini (dalje: Program) sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj (dalje: Nacionalna agencija) u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama. Osnovni cilj programa je jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga, kroz usklaÄ‘ivanje njihovog poslovanja sa zahtevima meÄ‘unarodnih standarda poslovanja, unapreÄ‘ivanje poslovnih procesa, proizvoda i usluga i jačanje ljudskih resursa.

Bespovratna sredstva će se odobravati za:

I grupa aktivnosti:
- ureÄ‘enje poslovanja u skladu sa zahtevima meÄ‘unarodnih standarda poslovanja (implementacija standarda, sertifikacija, resertifikacija) i obeležavanje proizvoda „CE“ znakom;
- edukacija menadžmenta i zaposlenih kroz specijalizovane obuke;
- novi dizajn proizvoda i ambalaže i
- elektronska prezentacija preduzeća.

II grupa aktivnosti:
- poboljšanje postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa;
- poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda/usluga;
- testiranje novih proizvoda i
- izrada i implementacija specijalizovanog softvera. 
.

Pravo na dodelu sredstava imaju mala i srednja preduzeća, zadruge i preduzetnici, koji kumulativno ispunjavaju sledeće uslove:
- da se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga;
- da su u većinskom domaćem privatnom vlasništvu i da su registrovani na teritoriji Republike Srbije;
- da su osnovani najkasnije u maju 2011. godine;
- da uspešno posluju prethodne dve godine;
- da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva prethodne dve godine; 
- da su izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa; 
- da u ovoj godini nisu po istom osnovu koristili podsticajna sredstva drugih državnih institucija.

Sredstva se dodeljuju u iznosu od 50.000,00 do 400.000,00 dinara za I grupu aktivnosti, odnosno od 50.000,00 do 800.000,00 dinara za II grupu aktivnosti.
Nacionalna agencija će na osnovu ugovora sa korisnikom sredstava refundirati iznos do 50% od ukupnog iznosa projekta bez PDV-a.

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju Programa iznose 40.000.000,00 dinara.

Sredstva se dodeljuju malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama u skladu sa čl. 95, 96. i 97. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći („Službeni glasnik RS“, br. 13/10, 100/11 i 91/12).

Rok za podnošenje prijava je 10. jun 2013. godine.

Program, uputstvo, pravila za ocenjivanje, prijava i drugi prateći obrasci dostupni su na elektronskim stranama Nacionalne agencije na adresi www.narr.gov.rs i u štampanom obliku u akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i agenciji koja je posebnim ugovorom angažovana u realizaciji ovog programa za Beogradski region.

Za detaljnije informacije možete se obratiti Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj na brojeve telefona: 019/445-311; 019/445-312; 019/445-364; 011/2060-856; 011/2060-807 i 011/2060-827.

Prijave se podnose lično ili preporučenom poštom najbližoj akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji, odnosno agenciji koja je ugovorom angažovana za realizaciju Programa:  
- Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije „RARIS“ d.o.o.; Trg OsloboÄ‘enja 1, Zaječar; tel: 019/426-376; 426-377; e-mail: office@raris.org;www.raris.org;
- Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat d.o.o.; ÄŒarnojevićeva 1, Zrenjanin; tel: 023/510-567; 561-064; e-mail:office@rcrbanat.rswww.rcrbanat.rs
- Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga d.o.o.; Pana Đukića 42, Leskovac; tel: 016/233-440; e-mail: info@centarzarazvoj.org;www.centarzarazvoj.org
- Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga d.o.o.; Cara Dušana 49, Kraljevo; tel: 036/397-777; e-mail: office@kv-rda.orgwww.kv-rda.org;   
- Regionalna razvojna agencija „JUG“ d.o.o.; Obrenovićeva 38/1, Niš; tel: 018/515-447; 522-659; e-mail: info@rra-jug.rswww.rra-jug.rs
- Regionalna razvojna agencija – Zlatibor d.o.o.; Petra Ćelovića bb, Užice; tel: 031/523-065; 510-098; e-mail: office@rrazlatibor.co.rs;www.rrazlatibor.co.rs
- Regionalna razvojna agencija Bačka; Bulevar Mihajla Pupina 20/II, Novi Sad; tel: 021/557-781; e-mail: office@rda-backa.rswww.rda-backa.rs
- Regionalna razvojna agencija Srem, Glavna br. 172, Ruma; tel: 022/470-910; e-mail: info@rrasrem.rswww.rrasrem.rs
- Regionalna razvojna agencija Sandžaka - SEDA, 7. jula bb, Novi Pazar; tel: 020/332-700; 317-551; e-mail: office@seda.org.rswww.seda.org.rs;
- Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja – Kragujevac - Kralja Petra I 22, Kragujevac; tel: 034/302-701; 302-702; e-mail:officekg@redasp.rswww.redasp.rs;   
- Agencija za regionalni razvoj opština Kolubarskog okruga „ARROKO“ - Omladinski trg 1, Lajkovac; tel: 014/34-33-196; e-mail: arrokolajkovac@gmail.com; 
- Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva – Beograd, d.o.o., Topličin venac 11/4, Beograd, tel: 011/2186-730; 011/2186-740; e-mail: office@mspbg.rswww.mspbg.rs.

 

Izvor: Nacionalna agencija za regionalni razvoj

Podrška početnicima u biznisu koji se povratnici u svoja rodna mesta

Potencijalni preduzetnici od 18 do 40 godina, iz izrazito nedovoljno razvijenih područja*, koji su zbog školovanja, iz ekonomskih ili profesionalnih razloga napustili svoje rodno mesto, a žele da se vrate i započnu biznis u svom rodnom mestu mogu da se prijave za paket podrške, koji su pripremili Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Paket podrške sadrži besplatnu obuku za započinjanje samostalnog biznisa, bespovratna finansijska sredstva za započinjanje samostalnog biznisa i besplatnu uslugu mentoringa.

Rok za prijavu je 14. jun.

Nacionalna agencija za regionalni razvoj obezbeÄ‘uje besplatnu obuku za započinjanje samostalnog biznisa i mentoring, a Kancelarija za održivi razvoj  nedovoljno razvijenih područja opredeljuje za ovu namenu maksimalno do 20 miliona dinara, a ukupan iznos dodeljenih sredstava zavisiće od broja prijavljenih kandidata i dodeljenih poena. Pojedinačni iznos sredstava je od 200.000,00 do 1.000.000,00 dinara i zavisi od broja dodeljenih poena. Kriterijumi za dodelu poena su: stepen formalnog obrazovanja, vrsta delatnosti i ocena poslovne ideje potencijalnih korisnika.

Javni poziv možete videti na linku.

*Opštine koje su obuhvaćene Programom: Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Doljevac, Žagubica, Žitište, ŽitoraÄ‘a, Ivanjica, Knjaževac, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, MedveÄ‘a, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Petrovac na Mlavi, Plandište, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin, Crna Trava, ÄŒoka (prema Uredbi o utvrÄ‘ivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2012. godinu).

 

Izvor: Nacionalna agencija za regionalni razvoj

Besplatna registracija adrese za prijem elektronske pošte, internet adrese i kontakt podataka

Agencija za privredne registre od 1. maja 2013. godine pruža mogućnost da privredni subjekti registruju adresu za prijem elektronske pošte, internet adresu i svoje kontakt podatke bez plaćanja naknade. Ovi podaci biće objavljeni na zvaničnoj internet stranici APR-a, uz ostale registrovane podatke o privrednom društvu ili preduzetniku.

 

Besplatna registracija i promena navedenih podataka omogućena je na osnovu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za poslove registracije i druge usluge koje pruža Agencija za privredne registre („Službeni glasnik“ br. 39/ 2013, od 30.04.2013).

 

Da bi APR registrovala ove podatke, privredni subjekti treba da unesu svoje podatke o adresi za prijem elektronske pošte, internet adresi i kontakt telefone u registracionu prijavu za osnivanje ili naknadno, kroz upis ili promenu drugih podataka, a Agencija će ih besplatno registrovati i objaviti na svojoj internet stranici, na linku Pretraga podataka.

 

Registracijom adrese za prijem elektronske pošte biće olakšana komunikacija izmeÄ‘u Agencije i privrednih subjekata u toku samog postupka obrade predmeta, a ovi podaci poslužiće i za kreiranje novih elektronskih servisa zahvaljujući kojima će privrednicima biti omogućeno da i sami promene odreÄ‘ene podatke, bez podnošenja registracione prijave na šalteru APR-a.

 

Ovo predstavlja i korak ka uspostavljanju elektronske registracije za koju se Agencija za privredne registre ubrzano priprema, stvarajući uslove za njegovu skorašnju primenu.

 

Izvor: Agencija za privredne registre

Novine u postupku registracije založnog prava

Od  1. maja 2013. godine na postupak registracije u Registru zaloge počinje da se primenjuje Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre ("Službeni glasnik RS", br. 99/11).

 

 

Rok za odlučivanje o prijavi i objavljivanje odluka

Prema Zakonu o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, rok za odlučivanje o registracionoj prijavi je pet dana.

Ukoliko su ispunjeni uslovi za registraciju, registrator donosi rešenje kojim usvaja prijavu i podatke registruje, a ako utvrdi da uslovi nisu ispunjeni, rešenjem prijavu odbacuje.

Odluke Registratora se objavljuju i dostupne su na internet strani Agencije. 

Dostavljanje odluke

Dostavljanje pismenog otpravka odluke Registratora vrši se samo na izričit zahtev podnosioca prijave.

Pravo prioriteta

Ako podnosilac prijave u roku od 30 dana od dana objavljivanja rešenja o odbacivanju prijave, podnese novu registracionu prijavu, otkloni utvrÄ‘ene nedostatke i plati polovinu iznosa propisane naknade za registraciju, zadržava pravo prioriteta odlučivanja zasnovano podnošenjem odbačene prijave.

Prilikom podnošenja nove registracione prijave, podnosilac zahteva mora da se pozove na pravo prioriteta i navede broj rešenja kojim je ranija prijava odbačena. Ukoliko se podnosilac prijave ne pozove na pravo prioriteta, odnosno ne navede broj prijave koja je odbačena, prijava se smatra novom registracionom prijavom.

Ako podnosilac uz prijavu u kojoj se poziva na pravo prioriteta, podnese i žalbu na rešenje kojim je prijava odbačena, smatra se da radnje koje su preduzete radi otklanjanja utvrÄ‘enih nedostataka nisu preduzete i nastavlja se postupak po žalbi.

Žalba

Protiv odluke Registratora žalbu može da podnese podnosilac prijave. Žalba se podnosi u roku od 30 dana od dana objavljivanja odluke na sajtu Agencije.

Od 1. maja 2013. godine počinje da se primenjuje Pravilnik o sadržini Registra založnog prava na pokretnim stvarima i pravima i dokumentaciji potrebnoj za registraciju („Sl. glasnik RS“, br. 31/13).

Sadržina registra

Pravilnikom je uređena sadržina Registra založnog prava uz razgraničenje podataka koji Registar obavezno sadrži i podataka koji nemaju karakter obaveznih, ali su od značaja za registrovano založno pravo i upisuju se ukoliko podnosilac prijave to traži.

Dokumentacija koja se prilaže uz registracionu prijavu

Pored odredbe opšteg tipa kojom je propisano da se uz registracionu prijavu podnosi dokument koji predstavlja pravni osnov za registraciju ili brisanje podataka i/ili drugi odgovarajući dokument iz koga se mogu utvrditi podaci koji su predmet registracije, te dokaz o uplati propisane naknade, Pravilnikom se detaljno propisuje dokumentacija koja se podnosi, posebno za svaku od registracionih prijava.

Novi obrasci u aplikaciji "Sve o zakonodavstvu na jednom mestu SR" i "Kompjuterski ispunjivi obrasci"

ZSP Obrazac - Zahtev za subvencionisanje poreza na zarade

 

ZSD Obrazac - Zahtev za subvencionisanje doprinosa za penzijskoi invalidsko osiguranje

Od 1. maja, registracija udruženja i založnih prava biće skraćena sa 30 na pet dana

GraÄ‘ani koji se posle prvomajskog i uskršnjeg praznika obrate Agenciji za privredne registre radi registracije udruženja ili založnog prava, ukoliko predaju ispravnu dokumentaciju mogu očekivati rešenje o registraciji u roku od pet dana, a ne 30, koliko je do sada trajala ova vrsta registracije u APR-u. 

 

Ova i druge novine stupiće na snagu 1. maja 2013. godine kada će početi primena odredbi Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre (’’Službeni glasnik RS’’, broj 99/2011) koje se odnose na Registar udruženja i Registar založnih prava. 

 

Izvor: Agencija za privredne registre

Novi zakoni u aplikaciji "Sve o zakonodavstvu na jednom mestu SR"

Državno uređenje:


- ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE O BAVLJENJU PLAĆENIM POSLOVIMA ÄŒLANOVA PORODICA OSOBLJA DIPLOMATSKO-KONZULARNIH PREDSTAVNIŠTAVA
- ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I DRŽAVE IZRAEL O ZAPOŠLJAVANJU ÄŒLANOVA PORODICE DIPLOMATSKOG ILI KONZULARNOG OSOBLJA
- ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE BUGARSKE O UZAJAMNOJ ZAŠTITI I RAZMENI TAJNIH PODATAKA
- ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE O POLICIJSKOJ SARADNJI
- ZAKON O ZAKLJUÄŒIVANJU I IZVRŠAVANJU MEĐUNARODNIH UGOVORA
- ZAKON O POSEBNIM MERAMA ZA SPREÄŒAVANJE VRŠENJA KRIVIÄŒNIH DELA PROTIV POLNE SLOBODE PREMA MALOLETNIM LICIMA
- ZAKON O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIÄŒNOG DELA
- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONIKA O KRIVIÄŒNOM POSTUPKU 3
- ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA, KORUPCIJE I DRUGIH POSEBNO TEŠKIH KRIVIÄŒNIH DELA

 


Radni odnosi:


- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPOŠLJAVANJU OSOBA SA INVALIDITETOM 1
- ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU 1

Nova mišljenja u aplikaciji "Mišljenja ministarstva finansija o zakonu o pdv-u"

02. Službena objašnjenja i stručna mišljenja za primenu finansijskih propisa, februar 2013.

ON-line aplikacije

Prijavi se